Praktisk information

Kirke på Serifos
Ofte har man brug for nogle praktiske oplysninger, når man bevæger sig et nyt sted hen. Vi har lavet en oversigt over alt hvad du behøver at vide, når du skal til Serifos.

Ofte har man brug for nogle praktiske oplysninger, når man bevæger sig et nyt sted hen. Vi har lavet en oversigt over alt hvad du behøver at vide, når du skal til Serifos. Informationerne er sorteret alfabetisk efter emne.

Alkohol

Ifølge græsk lovgivning skal man være 18 år for at kunne købe og drikke alkohol. Om det så bliver overholdt er en anden sag. Det er ikke velset at være fuld og ikke at kunne styre sit alkoholindtag i Grækenland.

Bil og scooter

Scooter har vi ikke prøvet, men en lille bil kan fås for omkring 40-50 euro per dag. Det kan være svært at få en bil, da de hurtigt bliver booket, så vær hurtigt ude, og reserverer en så hurtigt som muligt efter ankomst.

Vejene på øen er generelt i fin stand, og man kan køre til de fleste steder. Skiltningen på øen er god, og alle vejanvisninger står på både græsk og “internationalt”. Øens eneste benzintank ligger i Livadi.

Busser

På Serifos er der regelmæssig busforbindelse mellem Livadi og Chora. Omtrent en gang i timen undtagen midt på dagen, hvor der er længere mellem.

Vi har også læst at der skulle være busforbindelse til resten af øen, men det er ikke lykkedes og at finde hverken bus eller køreplaner. Vi har spurgt de lokale og buschaufføren, men ingen har kunnet bekræfte, at der går busser andre steder hen end til Chora. Regn derfor med at skulle tage en taxi eller at leje en bil/scooter, hvis du vil rundt på øen.

Dagligvarer

I Livadi findes der to supermarkeder, med alle nødvendige dagligvarer.

Drikkepenge

Ifølge græsk lov er betjeningen (“service charge”) inkluderet i priserne, når man spiser på restaurant. Præcis som den er i Danmark. Drikkepenge er altså noget man kan vælge at give, hvis man lyst. Det er dog god tone at runde op, når man betaler for maden. Hvis man ønsker at kvittere for en god oplevelse eller service, kan et par Euro gøre det.

Drikkevand

Vandet fra vandhanen kan drikkes overalt på Serifos. Regn med at det er chloreret og ikke nødvendigvis koldt.

Klima

Klimaet på Serifos er som på de andre øer i det Ægæiske Hav og Middelhavet generelt: Varme solrige somre med meget lidt nedbør, og milde vintre med nedbør. De varmeste måneder er juli og august og de koldeste måneder er januar og februar.

Klik her for at se Serifos’ klimadata (Gennemsnitstemperaturer, antal nedbørsdage og vandtemperaturer på månedsbasis)

Prisniveau

Spiser man på en ordinær taverna/restaurant koster det omkring 300 kroner for aftensmad og drikke til to voksne og to børn.

Indlogering for to personer stater ved 200-300 kroner per nat, men øen byder også på fine luksushoteller, hvor prisen er det tidobbelte.

Påklædning

Spisestedernes “dress code” er afslappet. Man skal dog afholde sig fra at troppe op i badetøj, bar mave og bikini. I Grækenland hører denne beklædning kun til på stranden. Går man på en lidt finere restaurant er det god tone også at iføre sig pænt tøj, men ikke et must.

Rygning

Det er ligesom i Danmark forbudt at ryge i offentlige bygninger, samt i offentlige transportmidler og på restaurationer. På trods af denne lov kan man godt opleve, at forbudet bliver ignoreret på restaurationer. Specielt når man siser udendørs må man regne med at der bliver røget. Spørg evt. tjenere efter et røgfrit bord, når du kommer.

Spisetider

I Grækenland spiser man noget senere aftensmad end vi gør i Danmark. Typisk mellem klokken 21 og 22. Man kan derfor godt komme til at opleve tomme restauranter på Serifos, hvis man går ud og spiser til normal dansk spisetid.

Sprog

På Serifos taler man naturligvis græsk som i resten af Grækenland, men de fleste steder kan man fint kommunikere på engelsk. På vejskilte vil der være anført både græske og “internationale” navne, så udlændinge nemmere kan orientere sig.

Bemærk at den internationale stavning af græske ord ikke er entydig. Man kan derfor godt komme ud for, at der på et vejskilt står én måde at stave et bynavn på, mens det kort man holder i hånden siger noget andet. Eksempelvis bruges “i” og “y” nærmest i flæng, og det græske bogstav X, kan både bliver oversat til Ch og H (som eksempelvis byen Chora/Hora). Mest anvendt er dog Ch. Lad derfor være med at tage stavningen med de latinske bogstav alt for bogstaveligt. Brug evt. fly- eller færgeturen til at lære de græske bogstaver, der stavninger med disse altid er entydig.

Taxi

Der er flere taxier på Serifos. Før turen kan man aftae en fast pris eller man kan køre efter taxameter. Priserne for at køre med taxa i Grækenland adskiller sig ikke synderligt fra dem i Danmark.

Prisen for en tur fra Livadi til Psili Ammos koster omkring 7 euro og fra Livadi til Megalo Livadi er prisen omkring 20 euro.

Tidsforskel

Grækenland er en time forud i forhold til Danmark. Det vil sige, at uret skal stilles en time frem i forhold til dansk tid. Når klokken er 18:00 i Danmark er den 19:00 i Grækenland.

Valuta, banker og pengeveksling

Valutaen i Grækenland er Euro. Regn med at 100 euro svarer til 750 kr. Har du en iPhone kan du evt. hente Valutakurser, så du nemt kan omregne priser, mens du er på Serifos.

I Livadi findes en bank med en 24-timers hæveautomat ved havnen, hvor man kan hæve penge.

Når du lægger budget, så regn i runde tal med, at to voksne og to børn sammenlagt bruger omkring 100 euro om dagen på mad og drikke plus det løse. Du kan sagtens gøre det billigere såvel som dyrere, men 100 euro er et meget godt pejlemærke.

Åbningstider

I modsætning til naboøen Sifnos, hvor butikkerne har lukket nogle timer midt på dagen, har de på Serifos generelt åben hele dagen. De åbner typisk ved 8-9 tiden og lukker igen sent på aftenen.

Åbningstiderne veksler lidt på forskellige dage og mellem de forskellige butikker, så det er svært at give andet end en generel information.