Megalo Livadi

28. jun 2016
,
Var tidligere en vigtig mineby på sydvestspidsen af Serifos. Nu en søvnig lille flække med omkring 50 indbyggere. Har en fin lille strand og to tavernaer.

Megalo Livadi er en ganske lille landsby med omkring 50 indbyggere på sydvestspidsen af Serifos ca. 15 km fra Livadi. Vejen hertil er god, men ret stejl de sidste par km.

Megalo Livadi blev grundlagt i slutningen af 1800-tallet da udvindingen fra den lokale bauxitmine var på sit højeste. I sin storhedstid var her skoler, en politistation, købmandsbutikker, en skrædder, en skomager og et kemisk laboratorium. Udvindingen fra minen er for længst stoppet igen, og de fleste gamle bygninger er blevet forladt.

I området kan flere ting fra minedriften stadig ses, hvilket er med til at gøre landsbyen interessant. Det der vækker mest opsigt er en stor konstruktion fra 1932 til lastning af skibe. De mange efterladenskaber i landskabet fortæller en vigtig historie om en gylden tid, der nu er forsvundet. Ud over tingene direkte relateret til minen er der i byen flere gamle huse i neoklassicistisk stil.

Ellers er det den lille, fine strand i Megalo Livadi der trækker. Den ligger godt beskyttet for vinden i bunden af bugten. Her ligger et par tavernaer, hvor man kan sidde og spise direkte på stranden. Det er også muligt at leje værelser.

Vi vil ikke decideret anbefale at man bor en uge i Megalo Livadi, hertil er stedet og mulighederne trods alt for begrænsede. Stedet er dog bestemt et besøg værd, og et udmærket mål for en dagstur.