Seværdigheder på Serifos

Megalo Livadi på Serifos
Serifos er ikke øen man skal tage til, hvis man vil have seværdigheder serveret på et sølvfad. Dem der er, er yderst beskedne.

Serifos er ikke øen man skal tage til, hvis man vil have seværdigheder serveret på et sølvfad. Man skal kigge dybt i posen for bare at finde et par stykker frem. Den virkelige hovedattraktion på Serifos er den landlige øidyl og atmosfæren.

De få seværdigheder der er, er relateret til Serifos’ tid som en ø, hvor der blev udvundet mineraler fra minerne samt den gamle bydel på toppen af bjerget i hovedbyen Chora.

Serifos’ landskab, specielt på den nordlige del af øen, er også en oplevelse værd. Hvis du alligevel har en bil eller en scooter, så gør dig selv den tjeneste, at køre hele øen rundt ad hovedvejen. Du vil få en god tur med en fantastisk udsigt. Samtidig kan du finde et sted at bade og et sted at få en bid mad.

Klostret Moni Taxiarchon

Moni Taxiarchon ligger på Serifos’ nordlige del tæt ved landsbyen Galani. Det er et munkekloster bygget i 1572. Det er bygget som en fæstning med høje mure omkring for at kunne forsvare det imod plyndringer. Op til sidst i 1800-tallet var klostret et religiøst og økonomiske centrum med op til 50-60 munke boende, men i dag bor her kun en enkelt eller to i klostret.

Klostret har ikke faste åbningstider, men det er åbent for offentligheden.

Museer

Der findes to mindre museer eller udstillinger på Serifos. Det ene er et arkæologiske museum i Chora. Her er samlinger af arkæologiske fund fra forskellige steder på Serifos. Det andet er et folkeminemuseum ligeledes beliggende i Chora.

Ingen af dem er interessante nok, til at man skal køre efter dem, med mindre man er virkelig interesseret i den slags.

Den gamle by og fæstning Chora

Serifos’ gamle hovedby, Chora, og specielt den øverste del, den såkaldte Kastro, er bestemt et besøg værd. Helt øverst ligger ruinerne af den gamle venetianske borg bygget i 1434 og den nuværende kirke Agios Konstantinos. Det højeste punkt er 251 m og byder på en god udsigt over Livadi-bugten. Det bedste måde at komme til toppen på er at gå ad den gamle æselsti fra Livadi.

Sørg også for ikke at gå ned igen uden at have besøgt den ufattelig smukke plads i Chora omgivet af en kirke og flere tavernaer. Sørg i det hele taget for at gå lidt på opdagelse i de snævre gyder. Byen byder på flere seværdige ting.

Gamle miner

På Serifos er der blevet udvundet mineraler siden oldtiden. I nyere tid blev minedriften igangsat i 1830 efter den græske revolution. I takt med at minerne er blevet tømt, er minedriften stoppet igen. Flere steder på øen kan man se spor fra denne minedrift. Tydeligst i Megalo Livadi, hvor der eksempelvis er forladte togvogne og kraner samt flere minegange og ruiner. “Megalo” betyder stor, og selvom stedet i dag er ganske lille, fortæller navnet at det har været helt anderledes under byens storhedstid, hvilket et par meget fine huse i klassicistisk stil blandt andet vidner om selvom de i dag ligger i ruiner.

Kirker og klostre

Uanset ens religiøse overbevisning, bør man unde sig selv at besøge en kirke eller to. Kirkerne er ofte bygget på spektakulære steder med udsigt over landskabet, og er i sig selv skulpturelt flotte og udmærkede mål for korte eller længere vandreture.