Spis godt på Serifos

Taverna på Serifos
Der er masser af gode spisesteder på Serifos. Flest langs vandet i Livadi. Læs om den græske madkultur og få tip til vores favoritspisesteder på Serifos.

Traditionel græsk mad er kendetegnet ved enkle retter lavet på friske råvarer. Rustik husmandskost, hvor der er kælet mere for den gode smag end udseendet. Græsk mad er en del af det sunde middelhavskøkken, der kun har ændret sig lidt igennem tiderne.

Det traditionelle græske køkken er ikke delt op i forret, hovedret og dessert, som man kender det fra de fleste andre lande. I stedet ynder grækerne at bestille flere fælles retter, som stilles midt på bordet om som man deles om. Retterne spises i den rækkefølge de kommer på bordet. Desserter bruger de ikke rigtigt. Bagværk og kager spises normalt et stykke tid før eller efter måltidet og ikke ved middagsbordet, hvor grækerne hellere slutter af med en kop stærk kaffe.

Hvis du ikke allerede kender til det græske køkken og den græske måde at spise på, har vi skrevet en god oversigt på Sifnosguide med tips til hvordan du gør, og hvordan du får det bedste ud af maden. I stedet for at gentage det hele her, henviser vi til artiklen der: Spis som grækerne og får den bedste madoplevelse (åbner i nyt vindue).

Gode spisesteder

Der er masser af gode spisesteder på Serifos. Med gode tænker vi ikke gourmet efter fransk forbillede, men på den ægte græske lokale madtradition som den har været lavet i årtier.

I Grækenland serveres mad på tavernaer. Typisk satser de enten på kød eller på fisk, selvom man ofte kan få lidt af det hele alle steder. Generelt er kvaliteten og priserne meget ensartet, så det er mere ting som beliggenhed og atmosfære, man skal gå efter. Der er selvfølgelig forskel fra sted til sted, men helt galt i byen går man aldrig i de traditionelle tavernaer. Det er mere de steder der satser på international cafemad og fastfood, at man risikerer at få noget bras. Ganske enkelt fordi det ikke er der, deres styrke ligger. Vil man eksempelvis have en god pizza, er det langt bedre at få den i Italien. Gå i stedet efter den gode græske husmandskost.

Generelt er der tavernaer ved de fleste strande. Ofte er der kun en enkelt. I såfald gå trykt derind. Er der to eller flere, så brug din mavefornemmelse. Vælg den, der ser hyggeligst ud. Typisk er antallet af kunder et godt fingerpeg om hvad der er bedst.

Det er i havnebyen Livadi, du finder de fleste spisesteder. De ligger langs vandet. Vi har spist flere gange på den relativt nye Mpakakaki midt i byen, hvor de serverer god traditionel græsk mad til rimelige priser. Af de spisesteder vi har prøvet på Serifos, er det stedet vi oftest vender tilbage til.

I en sidegade tæt ved havnen ligger Tootsie, et lille uprætentiøst souvlaki-sted, der serverer hurtigt mad og er ret velbesøgt blandt de lokale, der skal have en hurtig bid mad. Vi har også spist der flere gange.

På og omkring torvet i Chora findes også flere udmærkede spisesteder.

Mini-leksikon over græske retter

Hvis ikke du i forvejen kender så meget til det græske køkken, er her en lille oversigt over nogle af de mest anbefalelsesværdige græske retter.

Se oversigt over anbefalelsesværdige græske retter (fra Sifnosguide, åbner i nyt vindue).

Opskrifter på græsk mad

Leder du efter de bedste opskrifter på græsk mad, så finder du dem på GræskMad.dk