Om Serifos

Strand på Serifos
Serifos er en del af øgruppen Kykladerne i Det Ægæiske Hav. Arealet er 75 km2 og her er 1.400 faste indbyggere. Læs mere om øen her.

Serifos er en mindre ø i øgruppen Kykladerne, der ligger i Det Ægæiske Hav øst for det græske fastland. Serifos ligger 110 km fra Athens havneby Piræus. Nord for Serifos ligger øen Kythnos og mod syd først øen Sifnos og dernæst Milos, som Serifos er en administrativ del af. Mod øst ligger Paros.

Serifos’ areal er ca. 75 km2, hvilket er lidt mindre end Ærø. Der er omkring 1.400 fastboende på øen. Den største by på Serifos er havnebyen Livadi, hvor der bor lidt over 500 mennesker.

Serifos er en bjegrig ø præget af nøgne bjerge og små grønne dale med kultiverede frugttræer, citrus, druer og oliven. Øen har en typisk middelhavs-vegetation, der kan tåle den tørre og varme sommer, men generelt vil øen om sommeren fremstå ret gold. Det højeste punkt er 585 meter over havet. Undergrunden er rig på jernmalm, som har været udnyttet siden forhistorisk tid og indtil omkring 1920.

Den nordvestlige del af øen har en rå og ujævn klippekyst, mens der på sydøstkysten omkring havnebyen Livadi er flere fine sandstrande.

Arkitektonisk er Serifos en god repræsentant for den traditionelle kykladiske arkitektur. Det vil sige kubiske huse med flade tage, hvidkalkede vægge og farverige døre og vinduer. Oftest nænsomt placeret i den flotte natur eller langs smalle gyder, pladser og trapper.

Beskeden turisme er Serifos’ styrke

Serifos har de seneste 20 år haft en beskeden turisme, der dog er stigende i takt med at flere folk søger mod det oprindelige græske øliv væk fra de store hotelkomplekser. Serifos er derfor stort set uberørt at det turistboom, der ellers har ramt mange af de mere kendte græske ferieøer. Helt alene er man dog ikke på Serifos. I sommerperioden kommer der selvfølgelig turister, primært grækere fra Athen, men på et helt andet niveau end de fleste andre steder. Søger man nogle km ind i på øen, kan man sagtens finde steder hvor man kan bo helt uforstyrret, hvis det er det man vil. I de små byer langs kysten er der et fint udvalg af overnatningsteder og steder at få stillet sulten.

Skal man være lidt grov, er der ikke rigtigt noget at komme efter på Serifos. Ingen store arkæologiske seværdigheder, ingen kilometerlange hvide strande og ingen nævneværdige kultur- eller shoppingmuligheder. Men det er netop dét, der gør Serifos så indbydende. Det er afslapning og livsnydelse på den gammeldags måde, hvor man bare får en bid af hverdagen på en græsk ø i Kykladerne, hvor livet har gået sin gang i flere tusinde år. Strandene er dejlige, maden er god og befolkningen imødekommende, og hvad mere kan man i grunden ønske sig?